Energiebronnen en cv-ketels
  • ✉ sven@svenneven.be

Centrale verwarming - Sven Neven bvbaCentrale verwarming

De manier waarop je woning verwarmd wordt, heeft een impact op de kostprijs, de EPB-waarde* en het comfort-gevoel.
De keuze van de centrale verwarming zal afhangen van de gewenste warmte-opwekker en de verwarmingstoestellen.
Een warmte-opwekker zal de energiebron, zijnde stookolie, aardgas of electriciteit, omzetten naar warmte.

 

ENERGIEBRONNEN EN CV-KETELS

 

STOOKOLIE

Installatie condenserende gaswandketel boiler en pompgroepen via Sven Neven bvbaCondenserende gaswandketel met boiler en pompgroepen

In het fedrale Energiepact, dat op dit moment nog niet is goedgekeurd, is er sprake van een verbod op de plaatsing van nieuwe mazoutketels vanaf 2035. In Vlaanderen zou het verbod al ingaan vanaf 2021 voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties.

Verwarm je op mazout of ben je van plan een installatie of woning aan te schaffen op mazout dan hoef je zeker geen zorgen te maken. Overschakelen op andere brandstof is altijd mogelijk. Je hoeft dan enkel de ketel te vervangen en de tank buiten gebruik te stellen. Is je cv-installatie nog nin goed staat of vallen de kosten goed mee, dan loont het zeker om nog even te blijven verwarmen op mazout.

Levensduur mazoutketel

Is je mazoutketel al ouder dan 15 jaar, dan kan je ervan uitgaan dat zijn rendement afneemt. In dat geval kan het zinvol zijn om al rekening te houden met het mogelijk verbod op de verkoop van stookolieketels en je huidige ketel te laten vervangen.
Ook in geval van grote renovatiewerken kan je van de gelegenheid gebruik maken om je verwarmingsinstallatie te vervangen.

Het ketellichaam is erg duurzaam en gaat gemiddeld 30 jaar mee. De mazoutbrander daarentegen gaat zo’n 20 jaar mee.
Het is de investering wel waard om deze te laten vervangen als de rest van de verwarmingsinstallatie nog niet heel oud en nog in goede staat is. Het onderhoud van een stookolieketel is in Vlaanderen verplicht jaarlijks uit te voeren.


AARDGAS

Heel wat gezinnen kiezen ervoor om hun woning te verwarmen met aardgas. Gasverwarming is een zuinige, relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke optie. Bovendien kan je aardgas eenvoudig combineren met hernieuwbare energie.


Gascondensatieketel

Een gascondensatieketel is de zuinigste verwarmingsketel onder de gasketels. Deze recupereert warmte van zijn eigen rookgassen. In de gassen zit waterdamp die bruikbare energie bevat. Deze warmte kan opnieuw gebruikt worden voor de verwarming van je huis. Dit type ketels moet hiervoor op lage temperatuur kunnen werken. Tijdens de verbranding komt er heel wat condensatie vrij. De dampen worden afgevoerd via een speciale rookgasafvoer. Bij een gewone (ouder type) gasketel gaat die warmte verloren. De lage uitstoot, het hoge rendement en het lage verbruik zijn goed voor je portemonnee én het milieu.


Onderhoud van een condenserende gasketel

Het onderhoud van een gasketel is in Vlaanderen verplicht om de twee jaar voor toestellen met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). Een regelmatige onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de ketel efficiënt blijft. Deze onderhoudsbeurt mag enkel uitgevoerd worden door een erkende technicus
gasvormige brandstof. Het onderhoud houdt de controle in van de uitstoot van de verbrandingsgassen. De brander zelf wordt ook gereinigd. Indien nodig wordt de brander opnieuw afgesteld.
Je kan een installatie op aardgas eenvoudig combineren met hernieuwbare energie. Onder meer met een zonneboiler, warmtepompboiler, een hybride systeem met een warmtepomp en een brandstofcel.


ELEKTRICITEIT

Elektriciteit was lange tijd minder populair vanwege de hoge kostprijs. Nu de mogelijkheid bestaat om zelf energie op te wekken met zonnepanelen is het echter opnieuw interessant om te kiezen voor elektriciteit als energiebron.

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen.
Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 4 à 5 keer lager dan een traditionele verwarmingsketel!


Warmtepomp

Lucht-water warmtepomp (Vaillant Arotherm Split) met boiler en pompgroepen via Sven Neven bvbaLucht-water warmtepomp (Vaillant Arotherm Split) met boiler en pompgroepenMet een lucht-water warmtepomp verwarm je heel energiezuinig. Je haalt namelijk 3/4 van je benodigde energie uit de natuur. Voor het andere kwart heb je elektriciteit nodig ombij te springen. Door te kiezen voor een lucht-water warmtepomp heb je ook geen kosten voor aansluitingen, keuringen of distributiekosten.

In de buitenunit bevindt zich een warmtepomp welke de warmte uit de omgevingslucht absorbeert door middel van een koelmiddel en condensor. De binnenunit ontvangt de warmte en zal deze gebruiken om het water op te warmen. Het warme water wordt vervolgens overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen.

Het voordeel van een warmtepomp op lucht is dat de installatie een pak eenvoudiger en goedkoper is in vergelijking met geothermische warmtepompen, waardoor het rendement zeker nog te rechtvaardigen is.

 


* De EPB-waarde (energieprestatie en binnenklimaat) heeft betrekking op de totale energieprestatie van je woning en op de kwaliteit van het binnenklimaat. Er zijn heel wat factoren die hierbij een rol spelen zoals keuze van materialen en installaties. Tegen 2021 is het de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen 'bijna-energieneutraal' gebouwd worden.

CONTACTINFO

Valmeerstraat 1

3770 Riemst - België

012 22 75 77

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ONS BEDRIJF

NEVEN bvba

Btwnr. BE 0544 849 196

Algemene Voorwaarden

Disclaimer